Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
SZEX AND HEALTH: A rovat bemutatkozása
2017. április 23. írta: Adriana Motta

SZEX AND HEALTH: A rovat bemutatkozása

Rovat: Szex and health

szhbevez.jpg

Nem! Nem a nemi betegségek agyonra unt veszélyével foglak traktálni titeket! Azt is tudják már a hat-nyolc éves gyerekek, hogy a szex a gyerekcsinálás leghatásosabb eszköze, ez sem téma. 

Rizikófaktorok: elhízás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, mozgáshiány - az infarktus okai, kinyitod az internetet, tévét, vízcsapot, ezt hallod a médiából.

Rizikófaktor-e a szex, a szerelem hiánya? Okozhat-e depressziót, szorongást, pánikbetegséget, elhízást, cukorbajt, magas vérnyomást? A válaszért nem megyek messze, csupán az esténként fejfájásra panaszkodó hölgyekig, akik másnap elvonulnak az orvosukhoz nyugtatót, altatót íratni. 

Alapkérdésekben (pl. meghatározó-e a pénisz mérete), tapasztalt nők és férfiak gyakorlati véleményét gyűjtöm csokorba. Más problémáknál - pl. mi az oka annak, hogy a hetero nőknek az aktusok harmadában nincs orgazmusuk -, tudományos lapokban megjelent cikkekre támaszkodom. 

Szerelem, szex, ösztrogén, tesztoszteron, adrenalin - hormonbomba robban fel a lepedőn. Mit tesznek velünk a hormonjaink, hol hatnak a szervezetünkben? A helyes kérdés az, hol nem hatnak? Közismert, hogy még a hajnövekedést, hajhullást is befolyásolják. Sőt, meghatározzák a csontjaink fejlődését, szilárdságát, az un. parathormon a mellékpajzsmirigyből árasztja el testünket, ám nemcsak a csontokon, hanem az idegrendszerben és a herében is vannak receptorai. Csontok, idegrendszer, herék - szerte a szervezetben hat, az utóbbi kettőnél a szerepe még ismeretlen.

Az egyre több fiatal nőt érintő PCOS-t, ami akár meddőséghez vezethet, szintén hormoneltérés okozza. Mivel gyógyítják? Láss csodát! A cukorbetegség kezelésére feltalált tablettával. Ennek az oka? Egy közismert hormon, az inzulinnal szembeni rezisztenciát csökkenti. Petefészek betegség és a hasnyálmirigy által termelt inzulin között bizonyosan hormonális a nem tisztázott összefüggés.

Kell-e nyújtanom tovább a bevezetést a hormonok szerteágazó, teljességükben fel sem fedezett fontosságáról?

Térjünk vissza a szex nevű hormonbombához! Befolyásolja a szívműködést, összehúzza vagy éppen tágítja homlokunktól a bokánkig az ereket, növeli a vérnyomást, majd megnyugtató módon csökkenti. Gyorsul az anyagcsere, égnek a kalóriák. Stresszoldó, az agyban felszabaduló örömhormonok relaxációt biztosítanak. 

Gyakran igyekszünk elhallgatni, különösen tartós hiány idején, hogy a szex nem csupán párkapcsolati, pszichológiai, szociológiai, sőt időnként filozófiai! kérdés, hanem a hosszú távú élettani, biológiai hatások térképén még fehér foltok várnak felfedezésre a harmadik évezred kutatói között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szexandhealth.blog.hu/api/trackback/id/tr4712448265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása